Rem- en Koppelingservice

Garage Remko is al vanaf de start van het bedrijf specialist in rem- en koppelingsservice. De naam “Remko” staat dan ook voor Rem- en Koppelingservice.

Remmen en banden zijn één van de belangrijkste onderdelen wat betreft de veiligheid.

Het remsysteem bestaat uit slijtage onderhevige onderdelen zoals remblokken, remschijven, remschoenen en (hoofd)remcilinders. De onderdelen van het remsysteem moeten 100 % in orde zijn om een goede remwerking te garanderen. Omdat deze onderdelen slijten, is het van belang het systeem regelmatig te laten controleren. Wij zullen dan ook in alle gevallen, kleine of grote beurt, altijd het remsysteem op haar werking controleren.

Wij beschikken dan ook over een rollenremmentestbank met aslastsimulatie zodat wij ook een leeg voertuig als beladen voertuig kunnen nabootsen. Een beladen en dus zwaardere auto heeft dan ook een langere remweg nodig om tot stilstand te komen.

Wanneer u doorrijdt met een niet goed functionerend remsysteem is dit niet alleen gevaarlijk voor u en uw medepassagiers, maar zal het vaak ook een duurdere reparatie tot gevolg hebben. Als remblokken totaal versleten zijn zullen deze ook de remschijven beschadigen en zullen deze dus ook vervangen moeten worden.

Hieronder volgen enkele voorbeelden van mankementen aan het remsysteem die je zelf kunt opmerken.

  • De remweg van de auto is langer als voorheen
  • Het rempedaal kan verder ingetrapt worden dan voorheen
  • Het stuur trilt tijdens het remmen
  • Een piepend of schavend geluid tijdens het remmen

Mocht je één van deze mankementen constateren of twijfel je over de goede werking van je remsysteem, kom dan gerust bij ons langs of maak een afspraak.

Koppelingservice

De koppeling is een belangrijk deel in de aandrijflijn, het is de verbinding tussen de motor en de versnellingsbak. De koppeling is een mechanische verbinding tussen het vliegwiel, die aan de motorkant zit, en een as die gekoppeld zit aan de versnellingsbak (ook wel prise-as genoemd). Alle delen die hiertussen zit behoren tot de koppeling en zijn aan slijtage onderhevig. We spreken dan over de koppelingsplaat, de drukgroep en het koppelingslager.

Hoe werkt nu een koppeling?
Een drukgroep zit gemonteerd op het vliegwiel aan de motor en deze klemt de koppelingsplaat tussen de drukgroep en het vliegwiel zodat deze vast komt te zitten.

De koppeling is nu onbediend en de motor brengt het vermogen over via de koppeling naar de versnellingsbak. Als het koppelingspedaal wordt ingetrapt, komt de drukgroep vrij naar achteren en laat de koppelingsplaat los, zodat deze vrij kan ronddraaien. De kracht van de motor wordt nu niet overgebracht en nu kan de versnellingsbak worden bediend. Zodra het koppelingspedaal weer losgelaten wordt, klemt deze de plaat weer vast. De koppeling is dus een soort van klem. Op de koppelingsplaat zit een voering (lijkt op dat van een remblok) die bestand is tegen hoge temperaturen en die de slijtage van het vliegwiel en drukgroep beperkt. Als deze voering versleten is zal de plaat vervangen moeten worden.

Doordat de belasting van een koppeling afhankelijk van de bediening is staat er geen vaste termijn voor de vervanging. Bij intensief gebruik, hard rijden, file, veel stadskilometers, is een koppeling sneller aan vervanging toe dan wanneer de auto veel snelweg kilometers maakt. Dit geldt ook voor de onderdelen die de koppeling bedienen. Daarom zal een monteur moeten vaststellen bij de vervanging van de koppeling of de overige delen goed genoeg zijn om te hergebruiken. Dit is niet vooraf te bepalen.

Hoe weet u nu of de koppeling versleten is?
De kenmerken van een versleten koppeling zijn dat het koppelingspedaal “hoog” of “aan het einde” zit. De koppeling verliest dan langzaam aan zijn werking en zal gaan slippen. Hierdoor kan het zijn dat het schakelen stroever gaat of de versnellingsbak gaat “kraken”. Ook kan het voorkomen dat de koppeling gaat slippen doordat de drukgroep niet goed meer werkt. De “klemmende werking” van de drukgroep is dan weg zodat de plaat kan gaan ronddraaien. Dit is echt het einde van de koppeling, bij langdurig doorrijden beschadigd dan ook vrijwel zeker het vliegwiel, die door de vrijkomende warmte verband.

Zodra u dan ook merkt dat de versnellingsbak slecht schakelt, de bediening van het koppelingspedaal zwaarder wordt of hoger komt te zitten, rij dan niet te lang door en laat uw koppeling nakijken. In veel gevallen kan de koppeling afgesteld worden of worden vervangen voordat er schade ontstaat aan andere delen die in contact staan met de koppeling.

Back to top