APK is de afkorting van Algemene Periodieke keuring. Dit is een in Europa verplichte keuring ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu. In Nederland staat de keuringsplicht beschreven in de Wegenverkeerswet 1994 en daarvan afgeleide regelingen. Volgens deze regelgeving moet je personenauto, bedrijfsauto, driewieler of aanhangwagen met een toegestane maximum massa van 3500 kg en meer, jaarlijks of om de twee jaar laten keuren.
Wanneer een APK keuring?
Je kunt je auto tot twee maanden vóór de eerstvolgende APK- vervaldatum laten keuren. De oude vervaldatum wordt dan, afhankelijk van de geldende keuringsfrequentie, met 1 of 2 jaar verlengd. Laat je je voertuig meer dan twee maanden vóór de APK-vervaldatum keuren, dan krijgt je voertuig een nieuwe APK vervaldatum. De vervaldatum van de APK-keuring kun je vinden op de website van de RDW.
Wat wordt er gecontroleerd?
Bij de APK let de keurmeester op onder andere de volgende punten:
- Verkeersveiligheid: remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie
- Milieu: Uitlaatgassen
- Algemeen: het voertuigbewijs, voertuigidentificatienummer en de gebruikte brandstof
Belangrijke punten
Kentekenplaten
Op het voertuig moeten de juiste kentekenplaten zitten. Gebleken is dat kentekenplaten soms verdwijnen. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld diefstal. Een andere mogelijkheid is verlies, aangezien veel kentekenplaten in houders geklemd zitten en niet op de auto zijn vastgeschroefd. De RDW adviseert iedere voertuigbezitter de kentekenplaten goed vast te schroeven. De duplicaatcode van het kentekenbewijs moet overeenkomen met de duplicaatcode op de kentekenplaat.
Roetmeting
Sinds 1 januari 1997 ondergaan auto’s met een dieselmotor en met een bouwjaar van 1980 of laten bij de APK keuring een roetmeting. De APK keurmeester volgt hierbij een voor heel Europa vastgestelde meting. Bij deze meting is het van groot belang dat u uw auto in een goede staat van onderhoud voor de keuring aanbiedt om motorschade te voorkomen.
Viergasmeting
Vanaf 1 januari 1998 moeten auto’s met een benzinemotor of LPG- motor met een “geregelde” katalysator én met een bouwjaar van 1993 of later een zogenaamde viergasmeting ondergaan. Met behulp van een viergastester wordt gecontroleerd of de uitstoot van de uitlaatgassen de wettelijke percentages niet overschrijdt.
Keuringsrapport
Als je voertuig is gekeurd ontvang je een keuringsrapport, zowel bij een goedkeuring als bij een afkeuring van het voertuig. Zorg dat je het keuringsrapport altijd krijgt, je hebt dit rapport namelijk nodig als je tegen het resultaat van de keuring in beroep wilt gaan. Het keuringsrapport bij (bij een goedgekeurde auto) moet je tijdens het gebruik van het voertuig bij je hebben. De politie kan er om vragen. Sinds 1 maart 2000 moet de keurmeester op het keuringsrapport niet alleen de reparatie- en afkeurpunten aangeven, maar ook de adviespunten. Dit zijn geconstateerde gebreken die nog niet tot afkeuring van je voertuig leiden maar die je wel binnen afzienbare tijd moet vervangen of repareren.
Steekproef
Het kan gebeuren dat je voertuig geselecteerd is voor een steekproef. Je voertuig moet dan na de keuring beschikbaar blijven voor de RDW. De RDW controleur is binnen 90 minuten na de afmelding aanwezig. Je voertuig moet dus (maximaal) anderhalf uur, plus de tijd die nodig is voor de steekproefherkeuring zelf, beschikbaar blijven. Je bent verplicht hieraan mee te werken.
Momentopname
De APK is een momentopname en geeft geen garantie dat je voertuig de rest van het jaar veilig blijft om mee te rijden en dat je een jaar lang geen onderhoud hoeft te plegen. Regelmatige controle en onderhoud aan je voertuig blijven dus belangrijk.