Airco Service Nederland

De meeste personenauto’s en bedrijfswagen worden voorzien van een aircosysteem. De airco heeft als doel te zorgen voor een “koele” auto en zorgt er tevens voor dat je ontspannen kunt rijden in een voor jou aangename temperatuur. Hiermee levert het een bijdrage aan de veiligheid en het concentratievermogen van de bestuurder. In de zomer zorgt de airco ervoor dat je lekker koel kunt rondrijden en in de winter zorgt het ervoor dat je ramen niet beslaan.

Een aircosysteem is niet onderhoudsvrij. Dit betekent dat deze regelmatig gecontroleerd en onderhouden dient te worden. Een aircosysteem verliest gemiddeld 8% koudemiddel per jaar. Dit heeft effect op de koelcapaciteit van de airco en deze zal dan ook geleidelijk minder worden. Omdat het koudemiddel niet alleen zorgt voor koeling maar ook voor de smering van het systeem kan er flinke schade ontstaan als het koudemiddel onder een bepaald niveau komt. Hierdoor bestaat de kans dat de compressor niet genoeg smering krijgt en zodoende oververhit raakt en kapot gaat.

Laat je aircosysteem voor een optimale werking dan ook tijdig controleren bij de aircospecialist zodat je er altijd ”koeltjes” bij kunt blijven zitten. Bij Garage Remko ben je daarvoor aan het juiste adres. Wij beschikken over een airco apparaat dat je airco controleert op eventuele lekkages en andere mankementen en deze weer bijvult volgens de fabrieksspecificaties.

 

Uit welke onderdelen bestaat een airco systeem?

Een airco bestaat uit de volgende componenten:

  • Compressor: Deze verplaatst het gasvormige (lage druk) koudemiddel naar de condensor (hoge druk)
  • Condensor: Het opgewarmde koudemiddel wordt door de condensor gepompt. Hier staat deze zijn warmte af aan de rijwind door middel van een koelvin. Door de temperatuursdaling wordt het middel vloeibaar
  • Filterdroger: Deze verwijdert vuil en vocht uit de te koelen lucht
  • Expansieventiel: Het vloeibare koudemiddel in de auto van de airco staat nog steeds onder hoge druk en stroomt naar het expansieventiel. Deze reduceert de druk door een geringe hoeveelheid koudemiddel door te laten
  • Verdamper: In de verdamper wordt het koude middel weer gasvormig. Door de drukverlaging gaat het koken en onttrekt warmte aan de lucht van het interieur. De aanjager blaast de lucht langs de verdamper.
Back to top